Wigilijna ryba inaczej

Wigilijna ryba inaczej

Filety z łososia, przyprawione pieprzem cytrynowym i solą, posmarowane bardzo cienką warstwą majonezu, a na to mieszanka startych na grubych oczkach ziemniaków odciśniętych porządnie i wymieszanych z białkiem, solą i pieprzem. Usmażone na dobrze rozgrzanej patelni aż warstwa ziemniaków będzie chrupka, przekręcone i podsmażone ze 3 minuty dłużej. Wszystko na żeliwnej lub żaroodpornej patelni, którą można wsadzić do piekarnika. Danie " dochodzi" w piekarniku aż łosoś jest całkiem upieczony, ale nie wysuszony na wiór. 8- 10 minut powinno wystarczyć, w zależności od grubości filetów. Robiłam pierwszy raz i z jednego fileta zsunęła mi się górna ziemniaczana warstwa, ale smak tak przygotowanego łososia z nawiązką wynagradza wygląd.

dodane na fotoforum:

astra40

astra40 2020-12-30

Świetny przepis! Na pewno łosoś był pyszny!
Cudny talerz;)

prince8

prince8 2020-12-31

Spokojnego w Zdrowiu, pożegnania 2020 roku, w tym wyjątkowym i trudnym dla nas czasie, Radości i Nadziei na lepszy Rok ,,, lepsze i bezpieczne jutro ... Życzę szampańskiego nastoju i dobrego Nowego Roku 2021 ... proszę o uśmiech i pamięć ...miłegooo

dodaj komentarz

kolejne >