Moje pierwsze kapuśniaczki...

Moje pierwsze kapuśniaczki...

...zwane też pasztecikami z kapustą kiszoną i pieczarkami.
W przepisie pisało że można je też mrozić, ale u mnie szybko wszystkie znikły;-)

Farsz:
1 kg pieczarek
0,5 kapusty kiszonej
1 lub 2 cebule
1 jajko
Przyprawy do smaku i w/d uznania: sól, wegeta, pieprz, majeranek, kminek

Kapustę kiszoną obgotowujemy ok.20 minut, po ostudzeniu i odsączeniu kroimy na drobno. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do zarumienienia się. Pieczarki trzemy na tarce (na dużych oczkach) i smażymy, aż całkowicie odparuje z nich woda. Wszystko razem mieszamy, dodajemy jajko i przyprawy. Po pierwszej próbie myślę że śmiało można też dodać jakieś mięsko gotowane co zostało z obiadu i je zmielić.

Ciasto:
500g mąki pszennej
50g drożdży
150ml wody letniej
2 łyżki oleju z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
Ja wszystkie składniki na ciasto razem włożyłam do naczynia miksującego i ustawiłam na wyrobienie ciasta w 3 minuty. Ale kto nie ma takiego urządzenia to pewnie potrwa dłużej.

Ciasto podzielić, rozwałkować na grubość 4mm, wzdłuż brzegu nałożyć farsz i zawinąć ciasto. Odciąć nożem zawinięte ciasto i zakleić, pociąć na kawałki. Posmarować żółtkiem i posypać np. kminkiem. Piec 25 min. w nagrzanym piekarniku do 180C.


Inna propozycja https://www.garnek.pl/doris7/24327405

dodane na fotoforum:

czes59

czes59 2013-01-29

Smakowite! Pozdrawiam:)

stogr

stogr 2013-01-29

Kapuśniaczki - wyglądają smakowicie :))) Poczęstuję się?:)))

Dobrego dnia!

gniewko

gniewko 2013-01-29

Pysznie wyglądają te kapuśniaczki !!!
Miłego wieczoru Dorotko życzę :)

waffelka

waffelka 2013-01-30

Wyglądają przepysznie:-)

dsolar

dsolar 2013-02-02

Witam w sobotni wieczór :) życzę wszytego dobrego w najbliższych dniach :) Pozdrawiam serdecznie :P

juhasik

juhasik 2013-03-31

Za przepis dziękuję.
Za życzenia również.
Radosnego świętowania!

lanta21

lanta21 2019-03-14

dobre

dodaj komentarz

kolejne >