Naleśnikowe wariacje- tort boloński

Naleśnikowe wariacje- tort boloński

5 - 6 naleśników usmażonych wg. własnego przepisu na większej patelni (ok 22 - 24 cm) mniejsza również może być.50 – 60 dag mięsa mielonego 1 duża cebula
1 duża marchewka
30 dag pieczarek
1 – 2 pomidory
mały kawałeczek selera naciowego (niekoniecznie)2-3 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy
1 opakowanie sosu FIX do spaghetti Bolognese lub Neapoli
przyprawy: sól, pieprz, cukier, oregano, papryka słodka, papryka ostra,starta gałka muszkatołowa.
ok. 15 dag sera żółtego
olej ,
Cebulę,czosnek i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i selera zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę.Wszystko wrzucić na rozgrzany olej i dusić kilka minut. Następnie dodać mięso ciągle mieszając. Sos zagęsicić koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku wg. własnego uznania.W tortownicy ukladać warstwami sos i naleśniki. Ostanią warstwę powinien stanowić naleśnik. Sos do spaghetti przygotować w ok. 200 ml wody, zagotować i odstawić do ostygnięcia. Do zimnego sosu zetrzeć ser i wymieszać. Polać wierzch tortu. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 200 st.C.

dodane na fotoforum: