Pesto alla Siciliana

Pesto alla Siciliana

1-2 ząbki czosnku, spora garść bazylii ok.50dkg pomidorów, 10dkg parmezanu,25 dkg. sera ricotta( na pewno można znaleźć w markecie ricottę marki Galbani" Santa Lucia") Oliwa z oliwek ok 150ml, 50g orzeszków piniowych- ostanio je prażę, ponieważ doszłam do wniosku, że prażenie wydobywa lepszy smak pinii. Wszystkie składniki miksujemy blenderem(oprócz pinii) i już mamy gotowy sos. Na 4 osoby gotujemy 40dkg makaronu al dente. Wybieramy makaron jaki lubimy, ja wybrałam mezza penne, lubię ten makaron, ponieważ sos wchodzi w rurki:) . Kiedy będzie gotowy odcedzamy wciąż pamiętając aby nie płukać go zimną wodą, łączymy z sosem posypujemy prażonymi piniami i podajemy

dodane na fotoforum:

cudolik2

cudolik2 2011-09-16

Przepięknie...

dodaj komentarz

kolejne >