Panna cotta- gotowana śmietanka

Panna cotta- gotowana śmietanka

Porcje na 4 osoby:
-500 ml słodkiej śmietany
- 1 laska wanilii
- 40-60 gram cukru
- 3 listki białej żelatyny ok. 6gram .Wykonanie deseru:
do garnka wlać śmietankę, miąższ z wanilii i wyskrobaną laskę, cukier - Podgrzewać, ale nie doprowadzać do zagotowania.. Wyjąć wyskrobaną laskę.
żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, jak zmięknie to odcisnąć lekko i dodać do gorącej śmietanki, mieszać do rozpuszczenia
. Przelać śmietankę przez gęste sitko, aby pozbyć się drobnych ziarenek wanilii. Śmietankę wlać do opłukanych zimną wodą foremek i zostawić w lodówce do stężenia na ok 6 godz,albo na całą noc.Podanie deseru:
krem odciąć nożem od krawędzi foremek, foremki na chwile zanurzyć w gorącej wodzie i wyłożyć, odwracając do góry dnem. Podawać z sosami, ja zrobiłam z sosem z malin i karmelem. Smacznego:)

dodane na fotoforum:

elfik4

elfik4 2011-07-03

Mniammm..mniam.....pychotka...:))

dodaj komentarz

kolejne >