Ciasto ze śliwkami i kruszonką!

Ciasto ze śliwkami i kruszonką!

Kto lubi ciasto śliwkowe z kruszonką łapka do góry;) Przepis: 2szklanki mąki
pół kostki margaryny
szklanka cukru
4 duże jaja
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg śliwek


PRZYGOTOWANIE:
Margarynę roztopić. Wsypać cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem, wbić jaja i starannie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22-24 cm. Na wierzchu równomiernie rozłożyć wydrylowane śliwki( dodaje jeszcze do nich trochę cukru). Przygotować kruszonkę wg własnego uznania ja zawsze robię na"oko". Podam przybliżony przepis: 200g mąki, 100g rozpuszczonego masła, lub margaryny, 100g cukru, jeden cukier waniliowy wszystko mieszamy i posypujemy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180-190°C, aż ciasto ze śliwkami się zrumieni i zacznie odstawać od brzegów formy. Czas 40-50min.

dodane na fotoforum:

bonga

bonga 2011-07-08

moje ulubione późnoletnie ciasto:)

ewci1

ewci1 2011-07-09

Pyszne ciasto:))
pozdrawiam:)

dodaj komentarz

kolejne >