Panforte

Panforte

Historia tego deseru zaczęła się w XIII wieku w Sienie(Włochy), gdy zakochany młodzian podarował pięknej mniszce woreczek cennych przypraw. A trzeba pamiętać, że wtedy pieprzu używano jako pełnoprawnej waluty.
Mniszka upiekła korzenny deser, lecz uznała, że jest on zbyt zmysłowy dla zakonnic i oddała kurii biskupiej. Przepis wędrował z rąk do rąk, aż trafił do znamienitego kucharza Ubaldino. Ten ostatecznie go udoskonalił, a panforte stał się szybko bardzo znany we Włoszech i na świecie. To ciemny nugatowy placek owocowo−orzechowy. Wspaniale smakuje z kawą, ale też z kozim serem lub owczym białym serem.W Toskanii kolorowe opakowania, w którym jest ono sprzedawane, sygnalizują, że zbliża się Boże Narodzenie. W zamkniętym pojemniku mozna je przechowywać bardzo długo. Im jest starsze, tym lepiej smakuje....Panforte polecam kroić na cienkie plasterki, bo jest bardzo słodkie :
200 g migdałów (część może być ze skórką)
100 g orzechów np. laskowych
100 g skórek z cytrusów kandyzowanych, mogą być również figi, rodzynki a ja nawet dałam żurawinę
skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 goździk
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu białego
2 łyżki kakao
50 g mąki
130 g cukru
140 g miodu
40 g masła
cukier puder do posypania Rozpuścić masło w rondelku, dodaćcukier i miód i podgrzać. Potem zostawić aby przestygło.Do miski wsypać mąkę, uprażone orzechy (wystarczy je lekko uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku). Dodać też kandyzowane skórki pomarańczowe, startą skórkę z cytryny,rodzynki itp.. przyprawy, kakao a do tego wlewam słodką masę maślaną. Wszystko mieszam. Masa będzie bardzo gęsta.
Przełożyc do okrągłej formy (koniecznie wyłożonej papierem do pieczenia, ewentualnie silikonowej) wymiar 22-24cm. Z wierzchu wyrównać dłońmi (najlepiej wilgotnymi).

Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę ok. 30-35 minut, aż na wierzchu pojawią się bąbelki powietrza. Po wystudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem. Smacznego.

dodane na fotoforum:

lafii

lafii 2011-11-12

Poczułam te dreszcze pod wpływem Twojej wspaniałej kuchni :)))))
Wygląda przepysznie "ten pan" ;)

beata3

beata3 2011-11-12

Życzę przyjemnego sobotniego wieczorku
przepełnionego gamą najpiękniejszych uczuć...

a kiedy przyjdzie czas na słodki sen,
by Twoje sny były kolorowe....

antka

antka 2011-11-12

Tym razem wszystko zjedli ale zaproszę Cie jutro jeśli chcesz:)
Miłej spokojnej nocy:**

bonga

bonga 2011-11-12

idę zmierzyć moją tortownicę:))

bonga

bonga 2011-11-12

Trójka u mnie leci non-stop, teraz nadaje koncert Budki Suflera- dawno ich nie grali...:))

sedina

sedina 2011-11-13

Lubię takie super słodkie ciasta, które słodycz zawdzięczają ukrytym bakaliom :)

frykasy

frykasy 2011-11-13

pyszny deser, a jak musi pachnieć w całym domu gdy się go piecze, już czuję ten zapach:)))))

grejsia

grejsia 2011-11-14

Pracochlonne, ale musi byc bardzo smaczne...

yaromi

yaromi 2011-11-20

...ech...szkoda...:)

predawn

predawn 2013-07-21

mam nieco inny przepis na panforte. Wychodzi doskonałe. Po prostu pyyyyszne. Wpadnij;)

dodaj komentarz

kolejne >