Kapusta kiszona

Kapusta kiszona

Dziękuję danwi66, że mnie szturchnęłaś :).. jestem jestem!. Trochę się zaplątałam w życiu i odłożyłam mój garnek" na późnej" ale tak naprawdę nadal gotuję. Dzisiaj do gara postanowiłam wrzucić kapustę kiszoną. Na pewno jest znana każdej osobie, bo kto nie lubi bigosu z niej, albo surówki? mniam!. Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć ją z łatwością, choć akurat na moich półkach jakby trudniej. Pamiętam gdy byłam małą dziewczynką,kiedy kisiło się kapustę w ogromnych bekach i ugniatało nogami:) Zbliżają się święta i postanowiłam sobie sama ukisić kapustę mam niezawodny przepis od Pani Basi;) kapusta wychodzi wspaniała i mogę sobie kisić kiedy mam na to ochotę. Gdyby ktoś chciał sobie ukisić niekoniecznie całą bekę kapusty, ale na taki świąteczny bigosik, to polecam ten przepis.
2 kg białej kapusty
2 łyżki soli
3 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
4 marchewki
Dwa kilogramy kapusty oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, drobno poszatkować( ja szatkuje malakserem). Wymieszać z dwoma łyżkami soli, dodać listki laurowe ziele angielskie- jeśli ktoś lubi kminek, to można dodać( ja nie lubię) . Cztery marchewki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o największych oczkach. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać.

Warzywa przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, ubić drewnianym tłuczkiem i przykryć gazą, albo położyć talerzyk i obciążyć kamieniem. Po 5–6 dniach kapusta będzie gotowa. W dobrze zamkniętych słojach można przechowywać ją do 6 miesięcy. Z podziękowaniami dla Pani Basi:))

dodane na fotoforum:

beata3

beata3 2011-12-06

http://angelsms.pl/mikolajek/251111.html

anetka

anetka 2011-12-06

o extra chyba zrobie na swieta

ewka67

ewka67 2011-12-06

Ja właśnie kiedyś w dużej bece kisiłam...:))Ale teraz chyba skorzystam z Twojego przepisu.....:))

sedina

sedina 2011-12-06

Dzięki wielkie za podzieleniem się przepisem :)

bonga

bonga 2011-12-06

no proszę, myślimy o tym samym!:))dziś robiłam w pracy "rozpoznanie", gdzie kupić dobrą kapustę na bigos, teraz pewnie sama sobie zrobię, tym bardziej, że mam kamienne naczynie:))nie znoszę tylko szatkowania, a nie mam tego na m...:)

danwi66

danwi66 2011-12-07

no witaj Duszeńko kochana:)....ale ja Cię tak lekko szturchnęłam....ale to takie z tęsknoty:).....robiłam raz kapustę nie wyszło:(....i jakoś tak mam awersję....ale może akurat jak pomyślę:)

umila

umila 2011-12-07

mniam, pyszna kapustka domowej roboty....:)
pozdrawiam

gotujmy

gotujmy 2011-12-07

Łatwo ja zrobić .... może się skuszę bo w sklepach kapucha stara,przekiszona i śmierdząca nie raz ... tylko w czym ja ją obciążę???

izolek

izolek 2015-01-31

Kiszę co 2-3 tygodnie.
Jeżeli znajdziesz chwilkę to zapraszam do mnie 12.11.2014.

dodaj komentarz

kolejne >