Składniki na 4 porcje
10 dkg ciastek Amaretti (włoskie ciastka migdałowe, są dwa rodzaje miękkie i twarde, ja wybrałam miękkie),
3łyżki likieru Amaretto, 2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka stopionego masła, 2 łyżki pokrojonych drobno pistacji,
4 duże jabłka
Sos: 5 dkg cukru, 2 łyżki wody, 200 ml słodkiej śmietany 36%,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciastka rozdrobnić palcami, zalać likierem, odstawić. Jabłka umyć, wysuszyć. odciąć kapturek jabłka (można zostawić z zielona końcówka, ogonkiem). Wydrąży środek jabłka, tak aby na gorze można było zrobić większy otwór (na dole mniej, na gorze więcej), skropić środek jabłka i odcięty kapturek sokiem z cytryny.
Pistacje połączyć z masłem i ciastkami. Jabłka napełnić przygotowanym farszem. Przykryć kapturkiem. Wstawić do piekarnika (180 stopni) na 30-25 min. zapiec.
Z cukru i 2 łyżek wody w małym rondelku zrobić karmel. Następnie dodać śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Mieszając intensywnie zrobić sos.
Serwując upieczone jabłka polać sosem karmelowym. Pychchchotaaaa!
dodane na fotoforum:
beata3 2012-02-01
POZDRAWIAM SERDECZNIE MIŁEGO WIECZORKA
kot54 2012-02-01
Wygląda niebiańsko....:))
luanka 2012-02-26
Witam serdecznie w niedzielne przedpołudnie i życzę Ci milutkiego dnia :)
Pozdrowienia zostawiam:)
laura5 2012-03-04
Milutkiej Niedzieli zyczymy Waszystkim znajomym:)Buziaki do pozniej my uciekamy na urodzinki:)