BISZKOPT:
4 jajka
2 łyżki suchego maku
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
BEZA WIÓRKOWA:
4 jajka
1 szkl. cukru pudru(może być mniej)
20 dag. wiórek kokosowych
MASA:
puszka brzoskwiń
1 budyń na 3/4 litra ( ja dałam o smaku krówki ale może być śmietankowy )
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka mąki
1 kostka margaryny
sok z cytryny do skropienia biszkoptu.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier,żółtka, mąkę z proszkiem i mak.Delikatnie wymieszać. Piec ok 15-20 min w temp 180 stopni.( może być tortownica 28cm)
BEZA
Ubić pianę z białek, dodać żółtka i wiórki kokosowe.Wymieszać i upiec podobnie jak biszkopt. czas 25-30min.
MASA
Brzoskwinie odcedzić.Syrop uzupełnić wodą do 2 szklanek.Ugotować na syropie bubyń dodając cukier waniliowy i mąkę.Ostudzić.Zimny budyń utrzeć z margaryną.Brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać do masy.
Biszkopt skropić sokiem z cytryny. Rozsmarować masę i przykryć bezą wiórkową.
dodane na fotoforum:
beata3 2012-04-21
MIŁEJ SPOKOJNEJ NOCY
kot54 2012-04-21
Super ciasto *;*
asik78 2012-04-22
Chyba nie dałabym rady z tym ciachem.
Dużo czasu trzeba włożyć w jego zrobienie.
Wygląda przepysznie.
Szkoda,że ze mnie taki leniuch.