Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej

Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej

pęczek zielonych szparagów
ok. 100 g szynki parmeńskiej
2 łyżki masła
ok. 100 g śmietanki
40 g sera parmezan, troszkę oliwy Szparagom odcinam zdrewniałe końcówki lub odłamuję. Następnie delikatnie obieram, tak 1/3 od dołu. Lekko związuję nitką i wstawiam do wrzącej wody w garnku. Łepki szparagów powinny wystawać na wodę, one gotuję się najszybciej i wystarczy im para. Gotuję około 10 minut -ja zazwyczaj wyciągam jednego i sprawdzam czy jest miękki.Na patelni przygotowuję sos śmietanowo-serowy. Najpierw rozpuszczam masło, potem dodaję śmietankę, mieszam, a następnie starty ser parmezan. Mieszam.
Szparagi zawijam w plasterki szynki. Układam w naczyniu żaroodpornym (ja na dno naczynia wlewam dosłownie kroplę oliwy). Polewam sosem.

Wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekę około 10-15 minut. Gotowe. Smacznego

dodane na fotoforum:

belaiza

belaiza 2012-05-07

mniam...szparagi, szynka, mogą być młode ziemniaczki ale na te jeszcze czas, zapiekane tez pyszne, narobiłaś mi smaka

bonga

bonga 2012-05-07

właśnie szukałam fajnych przepisów na szparagi:))

lisek52

lisek52 2012-05-07

Szparagi...mniam mniam:))

ewakb

ewakb 2012-05-08

pyszne danie ,miłego dnia

lisek52

lisek52 2012-05-08

Miłego i słonecznego dzionka życzę...pozdrawiam:)))

luanka

luanka 2012-05-09

Witam w piękny,słoneczny dzień i życzę samych radosnych chwil:))

asik78

asik78 2012-05-10

Pychota.

ewci1

ewci1 2012-05-11

Uwielbiam szparagi w kazdym wydaniu,u Ciebie domyslam sie bylo smakowicie:))
pozdrawiam:)

aguta11

aguta11 2012-05-22

pysznosci...bardzo lubie...pozdrawiam:))

dodaj komentarz

kolejne >