pęczek zielonych szparagów
ok. 100 g szynki parmeńskiej
2 łyżki masła
ok. 100 g śmietanki
40 g sera parmezan, troszkę oliwy Szparagom odcinam zdrewniałe końcówki lub odłamuję. Następnie delikatnie obieram, tak 1/3 od dołu. Lekko związuję nitką i wstawiam do wrzącej wody w garnku. Łepki szparagów powinny wystawać na wodę, one gotuję się najszybciej i wystarczy im para. Gotuję około 10 minut -ja zazwyczaj wyciągam jednego i sprawdzam czy jest miękki.Na patelni przygotowuję sos śmietanowo-serowy. Najpierw rozpuszczam masło, potem dodaję śmietankę, mieszam, a następnie starty ser parmezan. Mieszam.
Szparagi zawijam w plasterki szynki. Układam w naczyniu żaroodpornym (ja na dno naczynia wlewam dosłownie kroplę oliwy). Polewam sosem.
Wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekę około 10-15 minut. Gotowe. Smacznego
dodane na fotoforum:
belaiza 2012-05-07
mniam...szparagi, szynka, mogą być młode ziemniaczki ale na te jeszcze czas, zapiekane tez pyszne, narobiłaś mi smaka
luanka 2012-05-09
Witam w piękny,słoneczny dzień i życzę samych radosnych chwil:))
ewci1 2012-05-11
Uwielbiam szparagi w kazdym wydaniu,u Ciebie domyslam sie bylo smakowicie:))
pozdrawiam:)