Trochę czasochłonne ciasto, ale warte zachodu smakuje fantastycznie. Polecam!Ciasto: 8 jajek
10 dag margaryny
15 dag cukru pudru
2 paczki cukru waniliowego (po 15 g)
25 dag mąki + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa: 30 dag cukru pudru
2 paczki płatków migdałowych (po 100 g)
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
2 szklanki soku z agrestu + owoce
½ l śmietany kremówki
1-2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
8 żółtek utrzeć z margaryną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Rozłożyć na papierze na standardowe 2 blachy (papier natłuścić olejem)
8 białek + 30 dag cukru pudru ubić na sztywną pianę dodać migdały i rozłożyć na 2 surowe placki, piec w temp. 175 C około 40 minut
2 budynie ugotować w 2 szklankach soku agrestowego, dodać zmiksowany agrest, wymieszać ostudzić i wyłożyć na placek, ubić śmietanę, lekko osłodzić, dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę, rozsmarować na budyniu, przykryć drugim plackiem (bezą do góry)
Warstwy ciasta:
1. placek z bezą
2. budyń
3. śmietana
4. placek z bezą
dodane na fotoforum:
bronia 2012-09-24
Pycha.:)))
danka1 2012-10-13
smakowita musi być