...ogrodowe smaczki...

...ogrodowe smaczki...

Czy wiecie jak smaczne są płatki liliowców (nie mylić z liliami!), można je dodawać do sałatek (szczególnie owocowych), zup (wzbogacają ich smak dodane kilka minut przed końcem gotowania), a kwiaty można smażyć w cieście. Należy wtedy odciąć podstawę (usunąć pręciki), rozpłaszczyć kwiat, zanurzyć w cieście i przyrumienić z obu stron.

Ciasto:
3 jajka rozbić z ½ szklanki mąki, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, ½ podsmażonego na oliwie ząbka czosnku, ew. trochę mleka dla uzyskania odpowiedniej gęstości. - przpis z netu, nie próbowałam, ale kto ma liliowce w ogródku może spróbować (tylko znawcy, bo lilie są trujące)...kwiaty próbowałam w arboretum...pychotka!!!

pepe77

pepe77 2011-07-12

piękne - i jak się okazuje smaczne ;) pozdrawiam

albisia

albisia 2011-07-12

No właśnie! Piękny i smaczny!

henry

henry 2011-07-12

o tym nie slyszałam, zaskoczyłaś mnie. Wiem, ze jada się róże - sama jadłam, kapary nastrucji i nie tylko kapary i inne kwiaty - ale o liliowcach nie słyszałam...
Piękne w barwie i kadrze zdjęcie:)

sowa77

sowa77 2011-07-12

Ładne lilje może smaczne ,ale wolę patrzeć na nie .... Pozdrawiam :)

marek5

marek5 2011-07-12

Dobrej nocy i pięknych snów!!!!

krysty

krysty 2011-07-13

Gdy przestane pokazywac zdjecia to znaczy ze podtrulam sie.Mam je w ogrodzie,ale nie wiedzialam ze sa jadalne.Skusze sie.Pozdtawiam

dobrunia

dobrunia 2011-07-16

oj, muszę spróbować ... tylko aż żal bo one tylko jeden dzień kwitną ... chyba, ze wieczorem zanik kwiat straci swój urok ... :)))

dobrunia

dobrunia 2011-07-16

aha, jadłam natomiast kwiat hyćki przyrządzany w ten sam sposób ... pychota :)))

troll

troll 2011-07-23

nie próbowałem:)

dodaj komentarz

kolejne >