Ptasia bomba

Ptasia bomba

40 dag. gładkiego twarożku waniliowego
1 paczka ptasiego mleczka karmelowego „Wedel” (bądź innego smaku)
1 opakowanie galaretki o pomarańczowym kolorze
2 rolady biszkoptowe z nadzieniem karmelowym (lub innym)
- gotowe rolady można kupić w każdym sklepie spożywczym)
250 ml śmietany kremówki – 36%
½ szklanki cukru pudru
3 porządne łyżki żelatyny

Rolady kroimy w równe plastry o szerokości ok. 1 cm Duży durszlak (do cedzenia makaronu) wykładamy folia aluminiową Plastry rolady układamy ciasno na dnie durszlaka oraz na jego bokach, tak, aby całe wnętrze było wyłożone roladą

Twarożek waniliowy wyłożyć do miski, dodać do niego 5 kostek ptasiego mleczka pokrojonego na małe kawałki >> ( następnym razem zrobię bez dodawania kostek ptasiego mleczka do masy serowej ,albo zdejmę czekoladową otoczkę, będzie lepiej się kroiła )

Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku Schłodzoną śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem a następnie dodać do niej przygotowaną żelatynę oraz twarożek i wszystko razem wymieszać Masę wstawić do lodówki i poczekać aż się nieco schłodzi Następnie przelać ją do durszlaka z plastrami rolady i ponownie wsadzić do lodówki – do czasu aż masa całkiem stężeje

Na stężałą masę poukładać ciasno kostki ptasiego mleczka

Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku a następnie schłodzić ją do czasu, aż zacznie tężeć (ważne)! a wówczas zalać nią poukładane w durszlaku ptasie mleczko Gdy galaretka lekko zastygnie, należy ja przykryć pozostałymi plastrami rolady Tak przygotowaną Ptasią Bombę wstawić do lodówki na min. 5 godzin

Po tym czasie wyjąć ją z lodówki, obrócić durszlak „do góry nogami” i wyłożyć ciasto na talerz Ostrożnie zdjąć folie aluminiową Na stół podać w całości, tam zaś kroić na kawałki jak tort i serwować jako deser.PYCHOTA !!!