jajka 3 szt
cukier 1/2 szkl
mąka 1 szkl
olej 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
dowolny zapach 4 krople
dodatkowo
masa marcepanowa 1 szt
galaretka zielona 1 szt
perełki srebrne do dekoracji
polewa czekoladowa 1 szt
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka z proszkiem do pieczenia, dowolny zapach i na końcu mąkę. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać łyżkę kakao. Rozłożyć to do 2 naczyń – jedna miska a drugie naczynie przypominające korzeń grzyba. Kłaść łyżką raz ciasto jasne a raz z kakao aż do wyczerpania ciasta. Piec około 25 minut. Wcześniej rozpuścić galaretkę w 1 szklance wody i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Korzeń grzyba obłożyć masą marcepanową, a kapelusz polać polewą czekoladową, udekorować koralikami (nie koniecznie) złożyć grzybek, udekorować galaretką.