DARY  LASU

DARY LASU

POZIOMKI I CZARNE JAGODY
>>.Owoc. POZIOMKI. zawiera cukry, białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik oraz sole mineralne, a między innymi dużo fosforu. Prawdopodobnie dla tej przyczyny niektóre osoby, a zwłaszcza dzieci, są uwrażliwione na spożywanie poziomek i doznają często pokrzywki (potas, wapń, magnez oraz miedź i łatwo przyswajalne żelazo - mangan). Ponadto owoce zawierają wachlarz witamin, głównie witaminę C (około 60 mg%) zależnie od pogody i dojrzałości owocu.
W zestawieniu zajmuje trzecie miejsce po owocach róży i czarnych porzeczek. Owoce poziomki zawierają też niewielkie ilości prowitaminy A (karoten), witaminy B1, B2, B6, K, E oraz kwasy organiczne (kwas salicylowy), antocyjany, flawonoidy i garbniki.
Owoc poziomki działa nieco rozwalniająco, rozpuszcza kamień nazębny i wzmacnia zęby w dziąśle.
Częste spożywanie poziomek wskazane jest w schorzeniach nerek, pęcherza, przy piasku i kamicy moczowej, w miażdżycy i reumatyzmie oraz w chorobach serca, złym obiegu krwi, niedobrej przemianie materii i nabrzmiałej wątrobie.

(komentarze wyłączone)