Marcepan
MASA SEROWA
15 dag margaryny
80 dag tłustego twarogu
3/4 szklanki cukru
6 jajek
łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Twaróg zemleć i dodać do niego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Żółtka utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce sera,a na koniec stopioną margarynę.Wszystko utrzeć na puszystą masę.Następnie z białek ubić sztywną pianę,dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
MASA MAKOWA
4 jajka
25 dag maku
4 łyżki mąki
15 dag cukru
6,5 dag margaryny
1,5 łyżeczki proszku
olejek migdałowy
Mak sparzyć ,odsączyć i przekręcić przez maszynkę.Następnie ,stopniowo dodawać żółtka ubite z cukrem oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,stopioną margarynę,pianę ubitą z białek i olejek migdałowy.
Wszystko wyrobić na pulchną masę.
DEKORACJA
POLEWA CZEKOLADOWA,WIÓRKI KOKOSOWE
Do przygotowanej formy wlewać,na przemian,po 3 łyżki masy serowej i po 3 łyżki masy makowej.
Piec 50-60 minut,w temp.180 stopni .Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego:)
Proporcje na średnią formę prostokątną.
dodane na fotoforum:
kimeraj 2013-10-20
Ooooo i znowu nowego ciacho! Wygląda pysznie!
Ewciu pozdrawiam Cię milusio i życzę spokojnej nocki i cudownego nowego tygodnia! Dziękuję za odwiedziny :)