Buleczki pszenne - jeszcze gorace

Buleczki pszenne - jeszcze gorace

Przepis juz podawalam ,ale pieklam zawsze w odstepach , dzis jak widac na zdjeciu :-) odrywane
Nie obtaczalam w mace jak w przepisie tylko posmarowalam jajkiem i posypalam ziarnami
Pol kg, maki pszennej
1,5 lyzeczki soli,
15 g swiezych drozdzy
okolo 250ml cieplego mleka
1 jajko
2 plaskie lyzeczki cukru
20 g. miekkiego masla
Drozdze zasypac cukrem , dodac 2lyzki maki i zalac wszystko 50ml mleka. Wymieszac i odstawic na kilka minut
Wymieszac make z sola,dodac rozklocone jajko , posiekane maslo,
2 lyzki ugotowanej kaszy jeczmiennej (mozna bez dodatku kaszy)
Wlac drozdze ,pozostale mleko Ciasto dobrze wyrobic az bedzie gladkie ,odstawic na godzine
Po tym czasie z ciasta uformowac buleczki , obtoczyc w mace i odstawic na pol godziny do wyrosniecia.Nastepnie zrobic przedzialki na kazdej buleczce , piec 15-20 min w temp. 180°C.

kolejne >

ewaiza

ewaiza

archiwum

ulubieni

+ dodaj do
ulubionych

[?]

babcia1

babcia1 wczoraj

wygląda obłędnie!!

ewaiza

ewaiza wczoraj

re;babcia- dziekuje

lucilla

lucilla wczoraj

do tych bułeczek dżem i masło ! - pysznie !

ewaiza

ewaiza wczoraj

re; lucilla -nie darowalm ,zjadlam buleczke z maslem solonym

astra40

astra40 7 godz. temu

Coś wspaniałego!!!

dodaj komentarz

kolejne >