500g czerstwego pieczywa (bialy chleb,razowy,ciastka ,bagietki ,sandwiche) 400 mil cieplego mleka (niecale pol litra) 400mil kawy(tez niecale pol litra),3jaja , 5 lyzek ciemnego cukru,(cassonade), 5 lyzek bialego cukru, 2 lyzki dzemu(wisniowy,sliwkowy), 200 g rodzynek,15 cl rumu( ja wlalam tyle aby zakryly rodzynki.)1/2 lyzeczki cynamonu. PRZYGOTOWANIE.: Dzien wczesniej nalezy pokruszyc pieczywo (mozna rozne rodzaje razem)i namoczyc je w cieplym mleku i goracej kawie.Calosc rozgniesc tak aby nie bylo zadnych duzych kawalkow (najlepiej tym do tluczenia ziemniakow) i wymieszac przykryc i zostawic. W drugim naczyniu namoczyc rodzynki w rumie i tez przez noc nich nam sie mocza. Ja nie mialam rodzynek dodalam zurawine ,mozna tez jablka prazone. Nastepnie do przygotowanej masy dodac rozbite jajka, cukier ciemny i jasny ,dzem, cynamon oraz rodzynki. Wszystko dobrze wymieszàc i wlac do tortownicy. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 °C i piec okolo 1,5 godz.Przy pomocy patyczka sprawdzic czy srodek ciasta jest dobrze przepieczony.Podawac po ostygnieciu z kremem angielskim. Ja unikam kremow i jadlam samo do kawy. KAWA NATURALNA ,MOZE BYC Z EXPRESU I ZALEWANA TO OD WAS ZALEZY .NIE TRZEBA DROZDZY ,ANI PROSZKU BO CHLEB MA W SOBIE DROZDZE. JA BARDZO LUBIE SMAKOWAC ROZNE KUCHNIE SWIATA ABY POTEM WIEDZIEC CO I JAK SMAKUJE .CZASEM WYGLAD NIE SWIADCZY O SMAKU .CHLEBA W NIM NIE CZUC ____
dodane na fotoforum:
lila08 2013-02-26
hmmm... i tak bez drożdży ??? bez proszku ??? a kawa to jaka zbożowa czy naturalna ??? przepis ciekawy... wygląda bardzo apetycznie... :)
lisowa 2013-02-26
..oczywiście że wygląd nie świadczy o smaku,,a ja tam spróbuje zrobić..Pozdrawiam serdecznie..:-)
Życzę miłego popołudnia .
stachs7 2013-02-26
Myślę,że warto spróbować,tylko pieczywa muszę nazbierać.Pozdrawiam.