Bodding  bruxellois -czyli  ciASto Z czersTWEgo  pieCZYwa

Bodding bruxellois -czyli ciASto Z czersTWEgo  pieCZYwa

500g czerstwego pieczywa (bialy chleb,razowy,ciastka ,bagietki ,sandwiche) 400 mil cieplego mleka (niecale pol litra) 400mil kawy(tez niecale pol litra),3jaja , 5 lyzek ciemnego cukru,(cassonade), 5 lyzek bialego cukru, 2 lyzki dzemu(wisniowy,sliwkowy), 200 g rodzynek,15 cl rumu( ja wlalam tyle aby zakryly rodzynki.)1/2 lyzeczki cynamonu. PRZYGOTOWANIE.: Dzien wczesniej nalezy pokruszyc pieczywo (mozna rozne rodzaje razem)i namoczyc je w cieplym mleku i goracej kawie.Calosc rozgniesc tak aby nie bylo zadnych duzych kawalkow (najlepiej tym do tluczenia ziemniakow) i wymieszac przykryc i zostawic. W drugim naczyniu namoczyc rodzynki w rumie i tez przez noc nich nam sie mocza. Ja nie mialam rodzynek dodalam zurawine ,mozna tez jablka prazone. Nastepnie do przygotowanej masy dodac rozbite jajka, cukier ciemny i jasny ,dzem, cynamon oraz rodzynki. Wszystko dobrze wymieszàc i wlac do tortownicy. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 °C i piec okolo 1,5 godz.Przy pomocy patyczka sprawdzic czy srodek ciasta jest dobrze przepieczony.Podawac po ostygnieciu z kremem angielskim. Ja unikam kremow i jadlam samo do kawy. KAWA NATURALNA ,MOZE BYC Z EXPRESU I ZALEWANA TO OD WAS ZALEZY .NIE TRZEBA DROZDZY ,ANI PROSZKU BO CHLEB MA W SOBIE DROZDZE. JA BARDZO LUBIE SMAKOWAC ROZNE KUCHNIE SWIATA ABY POTEM WIEDZIEC CO I JAK SMAKUJE .CZASEM WYGLAD NIE SWIADCZY O SMAKU .CHLEBA W NIM NIE CZUC ____

dodane na fotoforum:

jokam

jokam 2013-02-26

a jak to się robi......??!! :))

jokam

jokam 2013-02-26

dziękuję! :))
mężowi niespodziankę miłą zrobię!!

lila08

lila08 2013-02-26

hmmm... i tak bez drożdży ??? bez proszku ??? a kawa to jaka zbożowa czy naturalna ??? przepis ciekawy... wygląda bardzo apetycznie... :)

lilka13

lilka13 2013-02-26

cos mnie "to" nie przekonuje, chyba nie bede ryzykowac ;))

lisowa

lisowa 2013-02-26

..oczywiście że wygląd nie świadczy o smaku,,a ja tam spróbuje zrobić..Pozdrawiam serdecznie..:-)
Życzę miłego popołudnia .

stachs7

stachs7 2013-02-26

Myślę,że warto spróbować,tylko pieczywa muszę nazbierać.Pozdrawiam.

halinac

halinac 2013-02-26

Apetyczne ciasto muszę kiedyś wypróbować ...

pola6

pola6 2013-02-28

Na pewno upiekę takie ciasto.

lila08

lila08 2013-03-01

dzięki za wyjaśnienie...wypróbuję,naskładam pieczywa,lubię nowe smaki ...

dodaj komentarz

kolejne >