SERNIK POLSKI

SERNIK POLSKI

1 kg sera tlustego
6 jaj
25 dag masla
1,5 szkl. cukru
2 torebki budyniu waniliowego
5 dag posiekanych orzeszkow pistacjowych.
sok i skorka otarta z cytryny szczypta soli
Do dekoracji:
zoltko i 2 lyzki skondensowanego mleka
Forma o wymiarach 30 na 25 wylozyc papierem.
Ser zmielic lub przetrzec rzez sitko. Odzieliczoltka od bialek.Jedno zoltko odlozyc , apozostale 5 utrzec z maslem. Do masy dodac ser ,budynie w proszku, posiekane orzeszki, sok i skorke z cytryny i wymieszac do polaczenia skladnikow.
Bialka ubic ze szczypta soli i reszta cukru na sztywna piane i delikatnie polaczyc z masa,a nastepnie wylozyc do formy i wyrownac powierzchnie.
Odlozone zoltko wymieszac ze skondensowanym mlekiem i posmarowac powierzchnie ciasta.
Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temp.150°C przez okolo.75-080 min.
Jak widac na zjeciu nie smarowalam sernika i nie dodalam orzeszkow.

dodane na fotoforum:

halinag

halinag 2014-12-27

pyszny:))

kimeraj

kimeraj 2014-12-28

Wyrośnięty,wypieczony - palce lizać!

dodaj komentarz

kolejne >