Przepis podam w wolnej chwili
Robie bez przepisu tak juz 30 lat .
Proporcje podam tak \" mnie wiecej \" i tak nie zmieni smaku
6 kg. ziemniakow zetrzec jak na placki
3/4 litra krwi
usmazyc skwarki ze 1/2kg. sloninki , 1kg. boczku 2 cebule
1kg.kaszy ( jeczmienna, peczak , gryczana ) jaka lubicie (tyle wody ile w przepisie na kasze ) lekko posolic.
usmazone skawarki z cebula wrzucic do garnka z gotujaca sie kasza
i na wolnym ogniu ma sie gotowac.
Jak kasza juz jest ugotowana dodac do startych ziemniakow dac przyprawy ,sol, pieprz ziolowy , naturalny mielony , majeranku ,dwa zabki czosnku przez praske (i swoje dowolne przyprawy ). Dobrze wymieszac - przez sitko wlewac krew . Dokladnie wymieszac - bedzie luzna konsystencja ale to nic . Aby sprawdzic smak mozna usmazyc placek aby doprawic do smaku. Ja juz znam swoje miarki i sypie na \\\"oko\\\". Jelita dobrze umyc ,i przewrocic na lewa strone sprawdzic czy sa czyste , tluszcz na tych zostawic bo w czasie pieczenia nie trzeba dodawac tluszczu tylko ten sie wytopi .
Luzno napelniac jelita przez rurke do kielbasy i oba konca spiac patyczkami . Ulozyc w naczyniu gesto ponakluwac igla. Piec do 1i pol godziny - czasem do dwoch godzin( zalezy od piekarnika) w temp. 180 °C.
stachs7 2015-11-14
Pyszności...Miłego wieczoru.
babcia1 2015-11-14
o rany ale mniamuśność lubię jak flaczek rumiany!!
lunia05 2015-11-14
Tak zachęcająco wygląda że pewnie zjedzona już w całości, sama też skusiłabym się, bo lubię bardzo a jeszcze taką z piekarnika, mniam...
anad60 2015-11-14
o kurcze pieczone....ale widok, palce lizać
aż mi się oczy zaśmiały do takich pyszności *;*
Smacznego życzę :) wspaniale gotujesz !!!