Pasztet z czerwonej soczewicy

Pasztet z czerwonej soczewicy

Robilam z przepisu lila08
Lidio pasztet jest przepyszny ,w przepisie pisze aby kroic na zimno , ja lekko wystudzilam , i musialam sprobowac
Soczewica czerwona- 1 szkl.
Cebula-2 szt.
Marchewka-2szt.
Seler naciowy 3 łodygi lub kawałek zwykłego
Czosnek-2 ząbki
Natka pietruszki- 3łyżki posiekanej
Słonecznik- 1/2 szkl.
Patki owsiane- 1/2 szkl.
Słodka papryka – 1łyżka
Majeranek -1 łyżka
Pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
Listek laurowy- 2szt.
Olej-1/4 szkl.
Sól-1łyżeczka,soczewice ugotować zalewając gorącą wodą w proporcji 1:2, czyli dwie pełne szklanki wody. Dodać listek laurowy i sól, gotować pod przykryciem na malutkim ogniu 20-25min.(nie mieszać), aż soczewica wchłonie wodę i się rozgotuje.Słonecznik zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na 10 min, odcedzić.Cebulę posiekać w drobną kostkę, marchewkę utrzeć na grubych oczkach, a selera naciowego drobno pokroić. Jeśli używamy zwykłego selera to utrzeć go na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na ¼ szkl. oleju, dodać marchewkę i selera , dusić pod przykryciem przez 10 min.Z ugotowanej soczewicy wyjąć listki laurowe. Dodać do niej warzywa, namoczony słonecznik, czosnek, posiekaną natkę, płatki owsiane i przyprawy. Wymieszać dokładnie.Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki.
Po wierzchu posypać ziarnami słonecznika lub sezamu.
Piec pasztet w 180 C przez około 45-60min. aż będzie przypieczony
z wierzchu ,a boki pasztetu oddzielą się od foremki. gotowy pasztet można kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu,w lodówce można przechowywać ok,tygodnia

astra40

astra40 2016-01-21

Wspaniały wyszedł!!!

kris13

kris13 2016-01-21

Kupiłam soczewicę ale jeszcze nie robiłam..............

niusia1

niusia1 2016-01-21

a ty babciu pasztetem częstujesz|? no to ja chętna,bo wspaniale wygląda;

halinag

halinag 2016-01-21

PYCHA:))

ewaeu

ewaeu 2016-01-22

to musi być pyszne....pozdrawiam pięknie...:):)

evita

evita 2016-01-22

Smacznie wygląda... nie jadłam takiego pasztetu...
Pięknego i radosnego dnia...
Pozdrawiam serdecznie... :)

frykasy

frykasy 2016-01-22

Wygląda bardzo apetycznie:)))

jmania

jmania 2016-01-23

Wspaniale wygląda, takiego jeszcze nie jadłam

jolanka

jolanka 2016-01-23

a takiego nie jadłam .....

intma43

intma43 2016-01-25

I na pewno zrobię taki pasztet :) Dzięki za przepis!

dodaj komentarz

kolejne >