500 g maki pszennej , 1,5 lyzeczki soli ,15 g swiezych drozdzy , ok 250 ml cieplego mleka, 2 plaskie lyzeczki cukru ,1 jajko ,20 g miekkiego masla
Drozdze zasypac cukrem ,dodac 2 lyzki maki i zalac wszystko 50 ml mleka. Wymieszac i odstawic na kilka minut. Wymieszac make z sola dodac rozklocone jajko i posiekane maslo. Wlac drozdze. Dolac czesc mleka i wyrabiac ciasto . Powoli dolewac kolejne porcje mleka i wyrabiac az ciasto bedzie gladkie. Ciasto odstawic na godzine. Po tym czasie uformowac buleczki. Obtoczyc w mace i odstawic na ok. 30 min . do wyrosniecia . Nastepnie zrobic przedzialki na kazdej buleczce. Piec 15 min. w temp. 180 °C
babcia1 2017-05-22
Piękne bułeczki!!
anad60 2017-05-22
pachnie u mnie....mieć w domu takie
prosto z pieca....poezja smaku
idę po masło i sól i jem....:)
Kiedyś piekłam takie najprostsze i mi nie wyszły :(
stachs7 2017-05-23
Z pewnością pyszne!
maria10 2017-05-23
....bułeczki wyszły Ci wspaniałe.... nawet wystarczy mi na nie popatrzeć a czuję ich zapach..... gorąco pozdrawiam:)))))