BULECZKI MLECZNE

BULECZKI MLECZNE

0,5 kg mąki
Pół kostki drożdży ( 20g )
1.5 szklanki ciepłego mleka
Łyżka cukru
Łyżeczka soli
50 g miękkiego masła
Wykonanie:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy dołek i wkruszamy drożdże. Zasypujemy cukrem i dolewamy pół szklanki ciepłego mleka . Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy resztę mleka , i zagniatamy ciasto. Pod sam koniec , dokładamy masło. Odstawiamy na minimum godzine , żeby odpoczęło i wyrosło.
Z wyciśniętego ciasta , formujemy kulki. Każda kulkę rozgniatamy rękoma, boki zaginany do środka, i rolujemy. Takie" pałeczki " układamy na blasze , i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy kolejne 20 minut . Przed pieczeniem, nacinamy nożem w paski , i smarujemy mlekiem . Pieczemy w nagrzanym piekarniku (200stopni) przez 20-25 minut . Po wyjęciu z piekarnika, przykrywamy ściereczką i pozostawiamyna 15-20 minut.

halinag

halinag 2017-12-10

Wspaniale wyglądają:))

mysia4

mysia4 2017-12-23

Ależ smakowite :-)

dodaj komentarz

kolejne >