Pol kg, maki pszennej
1,5 lyzeczki soli,
15 g swiezych drozdzy
okolo 250ml cieplego mleka
175ml cieplej wody
1 jajko
2 plaskie lyzeczki cukru
20g. miekkiego masla
Drozdze zasypac cukrem , dodac 2lyzki maki i zalac wszystko 50ml mleka. Wymieszac i odstawic na kilka minut
Wymieszac make z sola,dodac rozklocone jajko , posiekane maslo,
2 lyzki ugotowanej kaszy jeczmiennej (mozna bez dodatku kaszy)
Wlac drozdze ,pozostale mleko i wode, Ciasto dobrze wyrobic az bedzie gladkie ,odstawic na godzine
Po tym czasie z ciasta uformowac buleczki , obtoczyc w mace i odstawic na pol godziny do wyrosniecia.Nastepnie zrobic przedzialki na kazdej buleczce , piec 15-20 min w temp. 180°C.
babcia1 2018-01-07
jakie apetyczne
znów coś nowego?
babcia1 2018-01-07
już je robiłaś czy pierwszy raz ..możesz chociaż z grubsza podać przxepis
maria10 2018-01-07
..... pięknie wyrośnięte..... i jakie pachnące..... ten zapach dotarł aż do mnie.... radosnego dnia życzę :))))))
babcia1 2018-01-08
Dzięki Kochana za przepis
oliwkaa 2018-01-16
alez one cudne !!!