1 szkl. wody
pol masla
szczypta soli
To wszystko zagotowac , odstwaic z ognia i dodac 1 szklanke maki wymieszac i ostudzic . Dodawac po 1 calym jajku ( 5 sztuk) ,dodac zapach .Podzielic na dwie porcje piec w temperaturze 200ºC przez około 40 min do zbrazowienia ( w prodzizu pieklam 50 min) .
krem:
3/4 szkl. mleka zagotowac z cukrem 1 szkl . W naczyniu ubic 2 jajka dodac 1 lyzke maki ziemniaczanej dobrze wymieszac i wlac na gotujace mleko . Gotowac do zgestnienia ,ostudzic. Pol koski masla rozetrzec i dodawac po lyzce ostudzonej masy -ucierac. Dodac1 kieliszek wodki i zapach .(Wodke mozna nie dodawac )
babcia1 2018-01-21
no i muszę żeby nie wiem co zrobić karpatkę
babcia1 2018-01-21
to widocznie masz prodiż prostokątny ja mam okrągły ale co tam i w okrągłym tez zrobię
ewaiza 2018-01-21
re; babcia, nie pieklam w prodzizu tylko przepis stary jak swiat , wtedy pieklo sie tylko w prodzizach ,zapisalam tylko ile czasu moj wypieka
babcia1 2018-01-21
no trudno może jednak w prodiżu nie będę ryzykowała
maria10 2018-01-21
.... karpatki nigdy nie robiłam ale popróbuję.... ile cukru dodaje się do mleka podczas robienia kremu????... gorąco pozdrawiam i miłego wieczoru życzę:)))))
lucilla 2018-01-22
tutaj zawsze pysznie !