KARPATKA

KARPATKA

1 szkl. wody
pol masla
szczypta soli
To wszystko zagotowac , odstwaic z ognia i dodac 1 szklanke maki wymieszac i ostudzic . Dodawac po 1 calym jajku ( 5 sztuk) ,dodac zapach .Podzielic na dwie porcje piec w temperaturze 200ºC przez około 40 min do zbrazowienia ( w prodzizu pieklam 50 min) .
krem:
3/4 szkl. mleka zagotowac z cukrem 1 szkl . W naczyniu ubic 2 jajka dodac 1 lyzke maki ziemniaczanej dobrze wymieszac i wlac na gotujace mleko . Gotowac do zgestnienia ,ostudzic. Pol koski masla rozetrzec i dodawac po lyzce ostudzonej masy -ucierac. Dodac1 kieliszek wodki i zapach .(Wodke mozna nie dodawac )

babcia1

babcia1 2018-01-21

no i muszę żeby nie wiem co zrobić karpatkę

babcia1

babcia1 2018-01-21

to widocznie masz prodiż prostokątny ja mam okrągły ale co tam i w okrągłym tez zrobię

majka54

majka54 2018-01-21

Chyba też sie skuszę i skorzystam z tego przypisu.

ewaiza

ewaiza 2018-01-21

re; babcia, nie pieklam w prodzizu tylko przepis stary jak swiat , wtedy pieklo sie tylko w prodzizach ,zapisalam tylko ile czasu moj wypieka

astra40

astra40 2018-01-21

Wspaniałe ciacho!

babcia1

babcia1 2018-01-21

no trudno może jednak w prodiżu nie będę ryzykowała

reni51

reni51 2018-01-21

bardzo lubię to ciasto.

maria10

maria10 2018-01-21

.... karpatki nigdy nie robiłam ale popróbuję.... ile cukru dodaje się do mleka podczas robienia kremu????... gorąco pozdrawiam i miłego wieczoru życzę:)))))

kris13

kris13 2018-01-21

Super! całe wieki nie piekłam karpatki.............

kukura

kukura 2018-01-22

Ależ pyszności ;)

lucilla

lucilla 2018-01-22

tutaj zawsze pysznie !

majaha

majaha 2018-01-23

...Pięknych marzeń,bo każdy dzień jest warty ich spełnienia....

kukura

kukura 2018-01-27

U mnie blacha idzie w jeden dzien ;D

moon7

moon7 2018-01-28

Tak dawno nie robilam,a uwielbiam karpatke:-)

dodaj komentarz

kolejne >