U mnie z dzemem jagodowym ( taki mialam)
Przepis
- 500 g mąki tortowej
- 7 g drożdży instant
- 1 szkl mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 jajo
- 1/2 szkl cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- domowe powidła ze śliwek
- kruszonka ( 3 łyżeczki mąki, 3 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki
masła ,, wszystko rozetrzeć w palcach do konsystencji
kruszonki )
Przygotowanie
- mąkę, cukier, drożdże, cukier waniliowy i sól
wsypać do miski i wymieszać
- ciepłe mleko, masło i jajko wymieszać razem i wlać
do miski z mąka
- wszystko dokładnie rozmieszać aż ciasto będzie
odchodziło od łyżki
- odstawić do wyrośnięcia na 1 godz
- po wyrośnięciu delikatnie wyrobić i podzielić
na 15 części formując kulki
- każdą kulkę rozwałkować na podłużny placek
- na każdy placek nałożyć powidła i zwinąć
w rulonik
- ruloniki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia 23 cm na 34 cm
- bułeczki posmarować mlekiem i posypać kruszonką
- piec w 180 st C 20 - 25 min.
- posypać cukrem pudrem
prince8 2020-04-03
Witam,,, Miłego i bezpiecznego, udanego weekendu ... ze Słonkiem i ciepłymi promykami...życzę
maria10 2020-04-03
... jak zawsze w Twojej galerii kolejna pyszność i łatwa w zrobieniu.... gorąco pozdrawiam i miłego wieczoru życzę:)))))
anad60 2020-04-03
Rewelacja....piękne i apetyczne....zjadła bym
z wielką ochotą.....kusi mnie żeby zrobić ale mi na pewno
się nie udadzą....;((
prince8 2020-04-05
Pięknie ,,, miłej palmowej niedzieli życzę ... z promykami nadziei ... na jutro