W przepisie jest jedno wyrastanie u mnie wyrastalo dwa razy
https://cookpad.com/pl/przepisy/13909703-buleczki-stokrotka
Kruszonka
50 g masła
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
70 g mąki pszennej
Ciasto:
20 g drożdży świeżych
100 g letniego mleka
40 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
330 g mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu
20 g roztopionego masła
szczypta soli
1 jajko
Dodatkowo:
1 jajko
owoce, ser lub marmolada
Przygotowanie
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać. Schować do lodówki.
Masło rozpuścić.
Drożdże rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać do nich letnie mleko i dodać łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 min. do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać zaczyn i jajko, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz.
Podzielić na równe części. Formować bułeczki (spłaszczać, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 1, 5 godziny.
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku (termoobieg) ok. 30 min. Wyjąć, ostudzić na kratce.