PIECZONE PĄCZKO - BUŁECZKI.

PIECZONE PĄCZKO - BUŁECZKI.

PIECZONE PĄCZKO - BUŁECZKI
Polecam jako alternatywę dla pączków tradycyjnych i dla tych którzy liczą kalorie
Składniki;
500 g mąki tortowej
300 ml mleka
3 żółtka
50 g cukru
50 g masła rozpuszczonego
30 g drożdży świeżych lub
15 g suchych
szczypta soli
Nadzienie;
150g dżemu, truskawkowy, wiśniniowy lub inne ulubione nadzienie
Zrobić roszczyn, do drożdży dodać łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka, wymieszać odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę.
Do mąki dodać Wyrośnięte drożdże i resztę składników oprócz masła, wymieszać do połączenia się składników, dodać masło
i dalej wyrabiać do otrzymania elastycznego ciasta. Odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagnieść i rozwałkować na grubość 1 cm. Wycinać kółka o średnicy 7 cm.
Nakładać po 1 łyżeczce dżemu, połączyć w kulkę i wkładać do papilotek do muffinek złączeniem do dołu.
Papilotki z pączkami ułożyć na blasze piekarnikowej
i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Przed pieczeniem posmarować pączki rostrzepanym jajkiem.
Piec w temp. 180*C około 15 minut.
Po wystudzeniu polukrować.
*Ja swoje pączko - bułeczki nadziałam konfiturą wiśniową, kremem czekoladowym i mrożonymi jagodami, wszystkie były bardzo smaczne.
Smacznego!

helios7

helios7 2022-02-06

Super przepis - wyszły super:)) Będę zaglądać;))

astra40

astra40 2022-02-08

Po prostu rewelacja!

maria10

maria10 2022-02-09

....ale pychotki:)))))

dodaj komentarz

kolejne >