KISZONE BURACZKI NA BARSZCZ
OD KOL,Z NK.
Małe buraczki czerwone
1 ½ płaskiej łyżki soli na 1 litr wody
Na każdy słoik
3-4 ząbki czosnku
3-4 ziarenka pieprzu
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 mały listek laurowy lub ½ dużego
Małe czerwone buraczki należy ugotować w łupinach, obrać i napełnić nimi luźno słoiki typu twist. Jeżeli mamy duże buraczki należy je pokroić na mniejsze cząstki. Dodać przyprawy. Zagotować wodę z solą i wrzątkiem zalać buraczki. Natychmiast dokładnie zakręcić słoiki i odstawić na 2-3 miesiące do chłodnej piwnicy lub spiżarni. Po tym okresie zawartość słoika (w procesie fermentacji powstanie galaretka między buraczkami).Z tak ukiszonych buraków można przygotować pyszny barszcz. Pięknie zachowuje kolor i aromat. Ukiszony barszcz w spiżarni może być przechowywany nawet do późnej wiosny. Po otwarciu słoika należy zawartość od razu przelać do większego naczynia bo może wycieknąć zawartość ze słoika.
SMACZNEGO!
dodane na fotoforum:
icioo 2012-10-01
Pierwszy Miś już dawno śpi, drugi zaraz zaśnie,
Trzeci tuli się do niego, czwarty usnął właśnie,
Piątemu się kleją oczka, szósty się po brzuszku drapie,
Siódmy liczy złote gwiazdki, ósmy głośno chrapie,
A dziewiąty marzy sobie o słodkim lizaczku,
Ty jesteś dziesiątym więc się kładź Misiaczku:)
***DOBRANOC***
msciwa 2012-10-01
super będzie barszczyk..
Pozdrawiam Ewuniu wieczorowo życząc kolorowych snów -dobranoc...
edziak1 2012-10-01
..własnie jutro będę gotowała buraczki:):)..dziękuję za przepis...jutro je robię:)pozdrawiam,miłego wieczoru:)
oliwkaa 2012-10-02
warto by wyprobowac ukisić samemu buraczki na barszcz ....
msciwa 2012-10-02
Pozdrawiam serdecznie życząc samych ciepłych
miłosnych chwil w ten dzisiejszy jesienny dzień..
alemark 2012-10-03
Słowa nie pachną tak pięknie jak kwiaty, ale odpowiednio dobrane tworzą najpiękniejszy bukiet...
Radosnego dnia życzę i serdecznie pozdrawiam...