[33761103]

chruściki...faworki...zwał jak zwał wiadomo o co chodzi :-)
właśnie skończyłam...jeszcze ciepłe...kruche i smaczne...:-)
skorzystałam z przepisu mojej pięknej imienniczki Ewy Wachowicz
https://ewawachowicz.pl/przepisy,61.html

ale... troszeczkę przepis zmieniłam, bo w miejsce całych jajek użyłam mniej więcej tyle samo objętościowo gęstej, kwaśnej śmietany...(żółtek tyle co w przepisie) i trochę więcej mąki, bo z tą proporcją źle się wałkowało...
tak jak poleca Pani Ewa i ja też potwierdzam smażymy najlepiej na smalcu...na dużej patelni miałam trzy kostki i starczyło...smalec ma wysoką temperaturę dymienia, więc nawet nie zdążył *kopcić*...
wiadomo, z braku smalcu najlepszy po smalcu będzie olej rzepakowy, ale wtedy trzeba go wymieniać podczas smażenia...

nooo...to wracam do talerza...:-)))

xaviera

xaviera 2017-12-30

oj pracuś z ciebie... ;)

ale zjadłabym, mniam, mniam....

agus73

agus73 2017-12-30

uwielbiam pora zacząc juz smazyć....miłej soboty a ja biorę pare i znikam.;-D

eleonor

eleonor 2017-12-30

Kiedyś smażyło się na Ceresie. Nawet nie wiem, czy jeszcze takie coś jest...

semigod

semigod 2017-12-31

Ojojoj !
U mnie nazywało się to chrustem, ale sam przestawiłem się na fawory ;)

styna48

styna48 2017-12-31

Jak dawno nie jadłam..

kimeraj

kimeraj 2018-01-02

Kocham, kocham, kocham!!!! I przez Ciebie będę musiała poczynić!!!!! Niedługo :p

dodaj komentarz

kolejne >