Wodzionka, wodzianka albo brotzupa to regionalna potrawa śląska. Zupę podawano w dni postne lub wtedy, gdy domowa spiżarnia świeciła pustkami. Aby ją przygotować, należy do gotującej się wody dodać kilka ząbków rozdrobnionego czosnku, doprawić solą, pieprzem, maggi lub kostką rosołową. Dawniej dodawano łyżkę roztopionego łoju wołowego, teraz zastępuje się go smalcem lub masłem. Po wymieszaniu składników zupę należy gotować jeszcze parę minut.
W tym czasie kroimy w kostkę czerstwy chleb, układamy go na talerzu i zalewamy przygotowanym wcześniej wywarem. Spożywamy zaraz po podaniu, bo gorąca smakuje najlepiej.
Wodzionka występuje w wielu odmianach, ale w każdej podstawą są chleb i wrzątek. Podawana jest często
z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami lub ze skwarkami.
https://www.youtube.com/watch?v=ZGhB3-nANBI&list=RDZGhB3-nANBI&index=1
Zdjęcie wykonane w Muzeum Śląskim w Katowicach.
maly52 2018-01-28
Ciekawy obraz przenoszący nas kilkadziesiąt lat wstecz ... pozdrowienia popołudniowe Ewusiu ...:))
alola11 2018-01-28
Pyszna zupa śląska jadłam ją i bardzo mi smakowała u Ciebie Ewuniu nie dość,że smacznie to i elegancko podane na białym wykrochmalonym obrusie tak jak to jest w tradycji śląskiej...miłej niedzieli Ulubiona
evita 2018-01-28
Ciekawie ta fotka wyszła... a za zupkę dziękuję... :)
Miłego niedzielnego popołudnia Ewuniu... :)
vivien5 2018-01-28
Rewelacyjnie na wesoło przedstawiony przepis tej Wodzionki w tej nutce...
Pięknie przygotowany stół do spożywania tej Wodzionki.......Dekoracja okna cudowna lubię takie oryginalne wyrabiane ręcznie ozdoby......
. Zostawiam EWUSIU....moje ciepłe myśli przy Tobie i uśmiech serca - na miły NIEDZIELNY dzień)))Pozdrawiam serdecznie))
spider6 2018-01-28
Piękne foto i opis,wodzionka z czosnkiem chodź to ubogie danie ale zdrowe.;)
Pogodnego Niedzielnego popołudnia życzę.;)
lidia23 2018-01-28
tutaj u mnie w górach też ta nazwa jest mi znana...
starsi ludzie jej często używali..
i jeszcze była kartoflanka -też taka zupa z niczego właściwie..
ludzie dawniej skromnie jedli i dlatego byli zdrowi..
nie to co my teraz..
zdjęcie super:)
zastosowałaś chyba teksturę:)
pozdrawiam Ewo:)
halka 2018-01-28
Bardzo uboga zupa.Znałam kwaśnicę a teraz poznałam wodzionkę;ugotuję i spróbuję...jeśli mi posmakuje wejdzie na stałe do mojego postnego menu.
rycho2 2018-01-28
tzw. bieda zupa, dziękujemy za ciekawostki
Ewciu witaj, cieplutko pozdrawiamy życząc fajnego wieczoru, snów miłych oraz dobrego tygodnia, w którym styczeń ustępuje miejsca lutemu, …. czyli wiosna coraz bliżej, ☼♥ ☼♥, B&R ☼♥:)) ☼♥:))
maria10 2018-01-28
.... pamiętam taką wodzionkę z dzieciństwa.... ja ją bardzo lubiłam bo uwielbiałam wszystkie przyprawy jakie mama do niej dodawała a szczególnie kminek.... mama robiła ją też wtedy kiedy nie było pusto w spiżarce bo ją lubiliśmy.... najczęściej jak za dużo było suchego chleba /mama sama zawsze piekła chleb/ pozdrawiam Ewuniu:)))))
baha68 2018-01-28
PYCHA ...:)
U mnie w domu uwielbiana do dzisiaj ,
zamieniamy jednak chleb na bułkę ...równie pyszne .
Miłego niedzielnego wieczoru :)
ewulka 2018-01-28
przynajmniej czerstwy chleb sie nie marnował :)
serdecznie pozdrawiam i życzę udanego tygodnia :)
spider6 2018-01-29
Pięknych i radosnych chwil na cały dzionek życzę.
Pozdrawiam cieplutko, bo u mnie już drugi dzień pada deszcz i wietrzysko jest :))
aniva 2018-01-29
Nie jadłam jeszcze takie zupy, ale widzę,
że to prosty przepis, z którego zamierzam skorzystać.
adam24l 2018-01-29
Ładne zdjęcie
Oczywiście znana jest mi ta zupa.
Wodzionka doczekała się również kilku wersji piosenek i teledysków.
Miłego poniedziałku.Zapraszam do głosowania na top10,nowość i Propozycje.
fantazi 2018-01-29
Nigdy jej nie jadłam, ale o tradycji gotowania na Śląsku słyszałam :)
Pozdrawiam i miłego nowego tygodnia Ci życzę :)
mondia 2018-01-29
Wodzionka ach wodzionka...
mój mąż do dzisiaj robi sobie od czasu do czasu wodzionkę zimą...bardzo lubi ja zresztą też...robiła ją też moja mama i babcia...
serdecznie Ewuniu pozdrawiam :)
vanilla 2018-01-29
Znam,jadłam i bardzo mi spakowała chociaż do wykwintności jej daleko:)
Smaczna z tym chlebkiem
andrej5 2018-01-29
pozdrawiam Ewusia ,smaczna potrawa ale w kazdym regionie ma swojo nazwe to jest danie NIC ,NIC Z CZEGOS ,ale jak smakuje ,pieknego wieczorku zycze
asiao 2018-02-03
Podejrzewam że ta zupka z resztek chleba znana jest i w innych regionach, ale Slazacy uważają że mają na nią patent :)
Serwowano mi to w dzieciństwie, ale wyznam, że cieszę się że już nie muszę tego jeść :) Jednak wiem, że wiele osób bardzo te zupkę lubi.
Fajnie pokazujesz te śląskie klimaty i poświęciłas im dużo miejsca. Brawo :)
jaa94 2018-02-08
Słyszałam o takiej zupie, ale dzięki temu opisowi w pełni
rozumiem jak przygotowywano i spożywano tą zupę :)