[32142375]

Papryka, cukinia, cebula.

1 kg cukinii - pokroić w półkrążki,
1 kg papryki czerwonej - pokroić w paseczki
5 szt. cebul - pokroić w "piórka",
1-2 marchewki - poszatkować,
1-2 ząbki czosnku - rozgnieść,
można dodać 1 łyżkę natki pietruszki.
W/w składniki posolić ( ok. 3 łyżki płaskie soli do przetworów) i pozostawić na 3 godz.
Przygotować zalewę:
1/2 szklanki wody,
3/4 szkl. oliwy z oliwek lub olej rzepakowy,
1/2 szkl. cukru,
zagotować i dodać sok z 1 cytryny. Zalewę wystudzić i połączyć z warzywami. Nałożyć do słoiczków, dolewając powstałej zalewy. Pasteryzować 15 min.

alagol

alagol 2016-09-30

Ładnie to wygląda. Daj przepis. W tym roku już nie, ale w przyszłym się przyda. Pozdrawiam, życzę słonecznego weekendu.

(komentarze wyłączone)