Filet z ananasem.
Filet z indyka włożyć do naczynia żaroodpornego - dodać 2 średnie cebule pokrojone w kosteczkę,
2-3 ziarnka czosnku - zgnieść,
1/2 - 1 łyżki oleju,
przyprawy: majeranek, estragon, cząber (ilość wg własnego uznania),
sól, pieprz kolorowy mielony, paprykę słodka mieloną, listek laurowy,
chili (pieprz cayenne) na koniec łyżeczki (mniej niż 1/2 łyżeczki),
1 puszkę krojonych ananasów razem z syropem. Przemieszać, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika 180 stopni/ ok. godzinę (aż mięso będzie miękkie) dodać: rozmieszaną w niewielkiej ilości wody 1 łyżeczkę mąki pszennej i 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Wymieszać, jak będzie zbyt gęste dodać troszeczkę gorącej wody, pozostawić jeszcze chwilę w piekarniku. Filet pokroić po wyjęciu z naczynia i polać sosem ananasowym.
Podać z ziemniakami lub ryżem.
alagol 2017-06-19
Pysznie wygląda ta potrawa. Niestety u mnie czosnek odpada, bowiem moja rodzina nie lubi. Spokojnej nocy Tereniu.
zosia3 2017-06-19
Ciekawy przepis,apetycznie wygląda danie,pewnie spróbuję przyrządzić,ale czy mi się uda,to już inna sprawa...Pozdrawiam Teresko i dobrej nocy życzę...
myszka2 2017-06-19
Pyszne, muszę wypróbować, wspaniały przepis:)życzę miłego nowego tygodnia,pozdrawiam serdecznie
(komentarze wyłączone)