Składniki:
2 szklanki utartej marchewki
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 kostka rozpuszczonego i wystudzonego masła lub 2/3 szklanki oleju
4 całe jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki suszonej żurawiny (żurawinę przed dodaniem do ciasta wrzucić do wrzątku na 5 min, odcedzić i przestudzić)
Wykonanie:
Jajka ubić do białości z cukrem, następnie do ubitej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i dalej miksować. Dolać olej i pozostałe składniki (marchew, cynamon, żurawinę) Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki i piec w tem 180st ok 60min, dla pewności po tym czasie sprawdzić patyczkiem. Ciasto jest pyszne, aromatyczne i wilgotne.
dodane na fotoforum:
(komentarze wyłączone)