Sernik na zimno

Sernik na zimno

z borówką amerykańską....

Sernik zrobiłam z 600gr serka homogenizowanego naturalnego i 300gr śmietany 30% i 100gr cukru pudru. 2 łyżki żelatyny zalać 1/2 szklanki zimnego mleka i odstawić do napęcznienia.
Spód to 150gr herbatników maślanych kakaowych i 80 gr masła. Herbatniki dokładnie rozkruszyć (malakser, wałek co kto woli) i połączyć z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy, dokładnie uklepać i włożyć do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać serki, 2łyżki soku z cytryny i wszystko wymieszać, Żelatynę z mlekiem podgrzać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, ochłodzić i wlać do masy serowej cały czas miksując na najwyższych obrotach. Na stężały spód wyłożyć masę serową, wyrównać wierzch, poukładać dowolne owoce i schłodzić. 2 galaretki rozpuścić w 3 niepełnych szklankach wrzącej wody. Tężejącą galaretą zalać wierzch sernika i pozostawić w lodówce 2 godz. Proporcje na tortownicę 22cm.

dodane na fotoforum:

astra40

astra40 2017-07-24

Pysznie się prezentuje.....mniam☺

isia2

isia2 2017-08-08

w tym kolorze, też super wygląda, a smakuje rewelacyjnie, szczególnie w ciepłe letnie popołudnie :)

(komentarze wyłączone)