Obiad

Obiad

Kasza bulgur z warzywami.

100gr kaszy czyli 1 woreczek ugotować al dente. Warzywa: kawałek cebuli, 2 ząbki czosnku, 1/4 papryki czerwonej, 1/4 papryki żółtej lub zielonej, 8-10 strąków groszku cukrowego. 1/2 cukinii, łyżka kukurydzy z puszki,3-4 pomidorki koktajlowe, 1/2 kalarepki, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie prowansalskie). Warzywa pokroić w drobną kostkę, strączki na połowę, kalarepkę w słupki, pomidorki na połówki. Na dużej patelni rozgrzać olej lub oliwę zeszklić cebulę. następnie dorzucić czosnek, strączki groszku i kalarepkę, podlać 2 łyżkami wody i chwilkę ( 2 min ) poddusić cały czas mieszając, następnie dodać resztę warzyw, przyprawy i odsączoną kaszę, podlać 1/2 szkl rosołu lub wody i dusić do miękkości kaszy i warzyw ( aż kasza wchłonie płyn) pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowana kasza może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa, jest przepyszna, polecam !!!
Warzywa można sobie samemu dobrać, ja akurat zrobiłam z takich jak w opisie.

dodane na fotoforum:

astra40

astra40 2018-05-05

Smacznie i zdrowo:)

isia2

isia2 2018-05-06

bardzo lubie takie mieszanki jednogarnkowe (patelniowe)

(komentarze wyłączone)