Pigwa stanowi cenny surowiec do przygotowywania konfitur, nalewek, kompotów, dżemów, a ze względu na dużą ilość pektyn - jest znakomita na galaretkę, doskonale nadaje się na domieszkę do przetworów z owoców o mdłym lub słabo wyraźnym smaku, dobrze smakuje w połączeniu z jabłkami. Konfiturę z pigwy można dodawać do herbaty zamiast cytryny. W kuchni kaukaskiej przyrządza się wiele potraw mięsnych z pigwą: dodaje ją do kiszonej kapusty, piecze znakomite placki, robi przetwory na zimę.
jaworr 2012-10-15
Apetyczne są i jak obficie zakwitły...;))
U mnie nalewka na razie dojrzewa...zapraszam na degustację dam znać.....:))
bozka60 2012-10-17
re: to cudo rośnie u mnie w ogrodzie :)
piękne owoce,nalewka z takich dorodnych owoców będzie znakomita...
pozdrawiam
izolek 2013-01-06
Kroję w plastry, przesypuję cukrem i już.
Do herbaty, wody i innych popitek.
Pozdrówki.