Jazrzębina czerwona...idzie jesień...

Jazrzębina czerwona...idzie jesień...

https://youtu.be/iJHOw_4ixWs
Kiedyś uważano ją za drzewo magiczne, a z jej gałązek robiono czarodziejskie różdżki, talizmany, maselnice i naczynia, w których nigdy nie psuło się jedzenie. Wierzono, że chroni dom przed nieszczęściem. Dziś chętniej podziwiamy jej korale i robimy z nich nalewki.
- 1 kg owoców jarzębiny,
- 1/2 l spirytusu,

- 2 szklanki przegotowanej wody,
- 1/2 kg cukru,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Przygotowanie:

Dobrze przemarznięte owoce jarzębiny, sparzyć na sicie wrzątkiem i osuszyć. Zasypać w słoju cukrem, dodać sok z 1 cytryny i zalać spirytusem rozcieńczonym wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie. Zlać nalewkę, przefiltrować i rozlać do butelek. Powinna dojrzewać co najmniej 6 miesięcy.

dodane na fotoforum:

lidia23

lidia23 2013-08-15

w tym roku jarzębina ładnie owocuje.w tamtym roku wszystko u mnie słońce spaliło.i owoce i liście.
pozdrawiam świątecznie!miłego dnia życzę!

izolek

izolek 2013-08-15

Robiłam (smażyłam) kiedyś jabłka z jarzębiną, mało słodkie do placków ziemniaczanych - pycha!!!

jaworr

jaworr 2013-08-17

Pięknie się prezentują na tle błękitnego nieba..:)

dodaj komentarz

kolejne >