paluszki palce lizać :)))

paluszki palce lizać :)))

Przepis na placek;
Składniki-na dwie blaszki średniej wielkości...
Mąka/ja biorę tortową/ - dwie pełne szklanki
jajka - 4 szt
masło - 10 dkg
olej -1/4 szklanki
cukier - 3/4 szklanki
cukier puder - i pełna łyżka
cukier waniliowy -1i torebeczk
Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki
jogurt - 1/2 szklanki
Jabłka/ptóżące/np.sz.reneta-4duże jabłka
Śliwy/ja kupuję z importu/ -k 30 dkg/mogą być z weków-np brzoskwinie/



Czynności przygotowania do wypieku;
Mąkę przesiać-wrzucić proszek do pieczenia,szczyptę soli,-masło rozpuścić wraz z olejemi dodać razem.
oddzielnie;-do miski dać całe jajko z żłtkiem+3 żółtka-cukier kryształ,i pół torebeczki cukru waniliowego-dobrze zmiksować wszystko-i dodać tam gdzie mąka z pozostałymi składnikami.Następnie dodać jogurt i trochę mleka wszystko dokładnie mieszająć-/ja to robię mikserem/-ciasto ma być prawie lejące tak-aby się dało dobrze rozprowadzić na mlaszkach.W ostatniej fazie dajemy do wszystkiego bakalie/w/g uznania /ja daję po troszę rodzynków,orzechów włoskich posiekanych,skórki pomarnczowej-albo podrobionych migdałów..
Jak przygotować blaszki-chyba wiesz.
Po wyłożeniu/wylaniu/-ciasta układamy na nim jabłuszka /jabłko na 8 częsci/-na płask przemienie ze śliwkami lekko wciskając je w ciasto/ściśle obok siebie/-potem wszysztko lekko wygładzamy żeby nie wystawały zbytnio z ciasta.

Wstawiamy do piekarnika na 40 minut-w temp 180 stopni...w międzyczasie ubijamy białka z pozostałych 3 jajek -pod koniec wsypując pełną łyżkę cukru pudru-i pozostałą część cukru waniliowego.
po wyjęcia ciasta z piekarnika-nanosimy pianę ubią z cukrem pudrem -na całe powierzchnie placków-i wstawiamy ponownie na 10 minut do piekarnika.Kolor po osągnięciu upieczenia ma byćlekko rumiany-ale nie biały-i nie przypalony....
SMACZNEGO!!!

sonyh50

sonyh50 2012-12-17

Palców się nie oblizuje-tak mnie mama uczyła
a Ty mogłeś dać pokosztować

dodaj komentarz

kolejne >