Czerymoja jest niezwykłym owocem, ponieważ potrafi oddawać różne walory smakowe – od bitej śmietany z truskawkami po połączenie banana z ananasem. Uważana jest za jeden z najsmaczniejszych tropikalnych owoców. Jeśli jesteś fanem słodkości możesz śmiało pozwolić sobie na ten zdrowy przysmak. Uważaj tylko na pestki! Czerymoja, Cherimoya znana również pod nazwą Jabłko budyniowe, jest owocem Flaszowca peruwiańskiego (Annona cherimola). Flaszowiec jest nisko rozgałęzionym drzewem lub krzewem osiągającym wysokość 3–9 m. Największe komercyjne plantacje drzew rodzących owoce cherimoya usytuowane są w Ekwadorze, Peru i Boliwii. Obecnie flaszowiec uprawiany jest na całym świecie w tropikalnych górach i klimacie śródziemnomorskim. Najbardziej na północ wysunięte obszary uprawy umiejscowione są w basenie Morza Śródziemnego (Hiszpania, Izrael) oraz w Chinach. Po zapyleniu owocolistki zrastają się ze sobą i tworzą okrągły, w przekroju podłużny sercowaty owoc zbiorowy o średnicy do 20 cm. Czerymoja jest bardzo wrażliwa na nacisk i charakteryzuje się krótkim okresem trwałości, dlatego owoce zbiera się w stanie niedojrzałym, by móc je zjeść w stanie pełnej dojrzałości. Owoce przybierają czasami bajkowe kształty. Oprócz tego bogate są w wiele cennych substancji, których trudno szukać w rodzimych gatunkach. Aby spożyć owoc, rozcina się go na pół i wyjada łyżeczką papkowaty miąższ o łagodnym słodko-kwaśnym smaku (podobny do mieszanki ananasa, mango i truskawki) i przyjemnym aromacie. Czerymoja posiada liczne czarne, niejadalne pestki. Nasiona są trujące, posiadają toksyczny sok, który może powodować ślepotę w kontakcie z oczami. Niejadalna jest też skórka. Owoc flaszowca peruwiańskiego zawiera w swoim składzie około 15% cukrów (glukoza, fruktoza i sacharoza), witaminę C (40 mg/100 g), witaminę E, witaminy z grupy B w tym duże ilości wit. B6 (aż 20% zalecanej dziennej dawki). Ponadto jest również pokaźnym źródłem wapnia, fosforu oraz magnezu, żelaza, manganu, miedzi oraz dobrze zbalansowanej ilości sodu i potasu. Jabłko budyniowe jest niskokaloryczne – w 100 g owocu znajduje się około 75 kcal. Owoce te są również bardzo dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika (3 g% lub 8% RDA). Ich regularne spożywanie wzmacnia odporność organizmu, a także reguluje przemianę materii. Ponadto cherymoya posiada naukowo udowodnione właściwości antynowotworowe i antybakteryjne. Kora, niedojrzałe owoce i liście stosowane są w leczeniu biegunki i czerwonki. Okłady z liści pomagają pozbyć się zmian skórnych, a także wspomagają leczenie padaczki.
olesja 2018-12-15
Aby zbliżające się Święta Bożego Narodzenia
upłynęły w miłej atmosferze, zdrowiu i spokoju,
a Nowy Rok przyniósł wiele sukcesów
w życiu prywatnym i zawodowym.:-)
elza5 2018-12-15
Gdzie można nabyć takie owoce, bo nie widziałam ani nie słyszałam o takowych owocach!
pruslu1 2018-12-17
spokojnego nowego tygodnia przedświątecznego życzę Bogusiu!
... serdecznie pozdrawiam