Szarłat zwisły,amarantus.

Szarłat zwisły,amarantus.

Wysoka zawartość białka i brak glutenu czyni nasiona szarłatu atrakcyjnym pożywieniem, szczególnie dla wegetarian i osób chorych na celiakię, co przyczynia się do rozpowszechniania upraw tej rośliny na świecie. Ze względu na obecność drobnoziarnistej skrobi i licznych antyoksydantów, takich jak rutyna i izokwercytryna, jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. W klimacie umiarkowanym, panującym w Europie Środkowej, gdzie dobowa amplituda temperatur nie jest tak wysoka jak w rejonach Andów, szarłat zwisły nie owocuje, dlatego w tym rejonie może być uprawiany wyłącznie jako roślina ozdobna lub na zieloną masę[5]. Ponadto szarłat jest źródłem lektyny, amarantyny (ACA), aglutyniny używanej jako sonda histochemiczna. Umożliwia ona wykrywanie ognisk nieprawidłowych podziałów komórek w zespołach raka jelita grubego[

dodane na fotoforum:

pruslu1

pruslu1 2020-08-28

Piękny! Pozdrawiam

sta26

sta26 2020-08-29

Piękny i ciekawy - spokojnego dnia życzę;)***

olesja

olesja 2020-08-31

Piękne focie.:-)
Pozdrawiam serdecznie....
Życzę miłego nowego tygodnia i popołudnia.:-)

andrej5

andrej5 2020-08-31

pozdrawiam ,przepiekny kolorowy krzew wspaniałe własciwości lecznicze

dodaj komentarz

kolejne >