coeur 2011-09-28
Tak do końca nigdy nie jestem pewna, więc nie zbieram...
Ale na zdjęciu wygląda cudnie :)
wyz87 2011-09-28
Ja myślę, że została już dawno zjedzona, hihi ;)
kroton5 2011-11-05
Nie ma cienia wątpliwości - to Czubajka kania (Macrolepiota procera)...
Trzeba jednak zachować ostrożność, ponieważ ma ona dwa sobowtóry, których nie zaleca się zbierać...
http://www.garnek.pl/kroton5/12933576/czubajka-kania-i-czubajka
ar2rek 2012-01-02
Uwielbiam te grzybki,i za każdym razem kiedy je smażę i zjadam,w duszy zadaję sobie pytanie po co mi to było...ale są takie smaczne.
Malutki pokerek...często mają niejadalne,gorzkie nogi,wtedy adrenalinka buzuje jeszcze bardziej,ale Japończycy mają trującą rybę,którą wystarczy nieodpowiednio obrać ze skóry,aby nie przeżyć degustacji,a kucharze wyznaczeni do obierania mają specjalne certyfikaty i rybkę jada się na surowo...to dopiero jest hardcorowe...
Bezstresowego roku 2012!!!