wg.przepisu hbabik,bardzo smaczna,delikatna i puszysta
Posypalam foremke migdalami a nie bulka tarta i mialam problem z wyjeciem babeczki, co zreszta widac na zdjeciu
BABKA Z BIAŁEK
Składniki:
-400g mąki tortowej
-7 białek
-1 szklanka cukru
-kostka margaryny
-3/4 szklanki ciepłego mleka
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki cukru waniliowego
-otarta skórka z cytryny
-sok z 1 cytryny
Białka ubić na sztywną pianę (dodając szczyptę soli, aby ubiły się szybciej). Delikatnie wsypać cukier, cukier waniliowy i ubijać jeszcze 2-3 minuty. Wlać letnie, roztopiona margaryne, mleko i powoli dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać otartą skórkę cytrynową i sok. Dobrze połączyć składniki. Przelać do foremki z kominem, albo do dwóch małych keksówek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temperaturze 170 stopni.
gotujmy 2011-03-10
Podobnie robiłam ciasto na fale dunajui wiem ,że ta masa jajeczna zanim doda się mąkę jest wspaniała !!!
andula 2011-03-11
Dziękuję za przepis.... z pewnością wykorzystam bo jak robię pączki to problem jest z białkami. :)))
Miłego dnia Bożenko.
lilka70 2011-03-17
...*•-•* ŻYCZĘ MIŁEGO
……. .•* WIECZORKU I SPOKOJNEJ
……….. * NOCKI
…. .•* ........ . DOBRANOC...