Dorsz w kapuście
Składniki:
50 dkg filetów z dorsza
sok z cytryny lub łyżka octu
1,5 łyżki mąki
pietruszka
mały seler
50 dkg kapusty włoskiej lub białej
cebula
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
pół pęczka naci pietruszki (lub suszona)
Wykonanie:
Filety z dorsza lekko rozmrozić, dokładnie umyć, osączyć, skropić octem lub sokiem z cytryny i pozostawić na ok.1 godz.; następnie oprószyć mąka i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Pietruszkę, seler i kapustę umyć, oczyścić, opłukać i poszatkować na tarce o dużych otworach. Oczyszczoną i opłukaną cebule drobno posiekać. Na pozostały tłuszcz wrzucić warzywa, polać wodą i dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem, dodać usmażoną rybę, śmietanę i wstawić do piekarnika (180st.C) na 15-20 min. Gotowa rybę wyłożyć na półmisek, posypać posiekana nacią pietruszki, udekorować zieloną sałatą. Podawać z makaronem lub ryżem oraz surówką z kwaszonej kapusty.Smacznego
dodane na fotoforum:
jaca728 2009-12-24
Gdy pierwsza gwiazdka na
niebie zabłyśnie niech Cię
aniołek ode mnie uściśnie
i przekaże serdeczne
życzenia z okazji Świąt
Bożego Narodzenia.
jozefdar 2009-12-24
Spokojnych, zdrowych, radosnych świąt Bożego Narodzenia
spędzonych w serdecznym gronie rodzinnym
oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku.
Niechaj piękne Bożonarodzeniowe święta
Niosą wszystkim betlejemski blask.
http://oplatek.hi4.pl/nowy.php?n1=Ziutek