JABŁECZNIK I BISZKOPTOWE Z MAKIEM NA URODZINY

JABŁECZNIK I BISZKOPTOWE Z MAKIEM NA URODZINY

JABŁECZNIK...JAK KTO WOLI TO SZARLOTKA

Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 p. cukru waniliowego
Pół szklanki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń
Półtorej szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
Około 2 kg. jabłek
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dać do rondla troszkę masła, jabłka cukier do smaku i troszkę cynamonu.. Wszystko razem przesmażyć.
Wykonanie:
Jajka + cukier + cukier waniliowy ubić na masę, dodać wymieszane z proszkiem mąki, na koniec wlać gorącą roztopioną margarynę i wszystko dobrze wymieszać. Połowę ciasta wylać na blachę i podpiec około 20 minut. Na gorące podpieczone ciasto wyłożyć usmażone gorące jabłka, na nie resztę ciasta i upiec na złoty kolor(tak około 20-25 minut).Po upieczeniu ostudzić i wierzch polukrować.

Lukier:
Pół paczki cukru waniliowego
10 dkg cukru pudru
3 łyżki wody
Wszystkie składniki polewy połączyć i po dokładnym wymieszaniu robić esy-floresy na cieście lub polukrować całość.
SMACZNEGO!!!

dodane na fotoforum: