BARDZO ŁATWY,SZYBKI I TANI ......
PIERNIK KRAKOWSKI :
400g mąki
120g margaryny
250g cukru
2 jajka
4 łyżki powideł(ja daję dżem)
3 łyżeczki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody
można bakalie ....
margarynę roztopić i ostudzić,jajka z cukrem ubić mikserem,dodać:mleko,kakao,mąkę wymieszaną z sodą i przyprawę do piernika...mieszając dołożyć powidła(w moim przypadku dżem),na koniec powoli wlewać margarynę,mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji,jak ktoś chce może dodać oprószone mąką bakalie....wlać do formy i piec około 60 min w temp.160-180stopni.
PRZEPIS POCHODZI Z OPAKOWANIA PRZYPRAWY DO PIERNIKA FIRMY GELLWE
Gotowy piernik można polać polewą,przełożyć powidłami lub marmoladą.ja posypałam cukrem pudrem.....zniknął szybciej niż myślałam....
dodane na fotoforum: