SERNIK

SERNIK

SERNIK Z POSYPKĄ

Ciasto:
2 jajka (1 całe +1 żółtko)
1i1/2 szklanki(30dk) cukru
3i1/2 szklanki(55dk)mąki
1 kostka masła lub margaryny
3 łyżki mleka lub śmietany
1 mały proszek do pieczenia(3 łyżeczki)

Z podanych produktów zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blachy, i po nakłuwać widelcem.
Z drugiej części zrobić posypkę(kruszonkę). Na ciasto wyłożyć ser i na nim układać posypkę. Piec 50-60 min.

SER:
1.25 kg sera(ja mam większe blaszki więc daję troszkę więcej sera))
4 jajka(2 całe+2 żółtka)
1i1/2 szklanki (30dk) cukru
0.75 litra mleka ( w zależności od sera może być mniej lub więcej mleka,tak żeby ser miał konsystencje śmietany kremówki lub jak ciasto na naleśniki )
1 budyń śmietankowy (lub ½ szklanki mąki ziemniaczanej)
bakalie (rodzynki, migdały…lub owoce,albo nic)

Ubić jajka z cukrem, dodać budyń, ser (jak trzeba to zmielić,ale ja nie miele tylko na koniec blenderem kilka minut ubijam)
Na koniec mleko i bakalie.
Ja to ciasto robię także z owocami i makiem.

SMACZNEGO !!!

dodane na fotoforum: