MAŚLANKOWA SZARLOTKA

MAŚLANKOWA SZARLOTKA

Ciasto:
1 szklanka cukru
2 jajka
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oliwy (oleju)
2,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku (1 paczka mała)
1 paczka cukru waniliowego
%
Kruszonka: ( po naszymu posypka)
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła (margaryny)
owoce sezonowe (dowolne)
WYKONANIE CIASTA :
Cukier i jajka ubijamy mikserem, dodajemy szkl. maślanki i oliwę .Mąkę mieszamy z proszkiem i powoli dodajemy do reszty i na koniec cukier waniliowy, wymieszać i wylać na blachę. Na ciasto układamy owoce.
WYKONANIE KRUSZONKI:
Masło, mąkę i cukier ugniatamy i posypkę rozkruszamy na owocach.
JABŁKA:
2kg jabłek
½ kostki masła
15 dkg cukru
Cynamon do smaku
Trochę soku z cytryny
Jabłka obrać,zetrzeć na grubych oczkach tarki. Włożyć do garnka,dodać masło cukier cynamon i skropić sokiem z cytryny żeby jabłka nie ściemniały. Smażyć około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Ostudzić i dawać na ciasto,a na nie kruszonką.
PIECZEMY 55 MINUT W 180 C
SMACZNEGO ! ! !

dodane na fotoforum: