Pleśniak-Sękacz

Pleśniak-Sękacz

PLEŚNIAK – SĘKACZ
CIASTO:
60 dkg mąki
6 żółtek
1 kostka margaryny (rozpuścić i ostudzić)
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia
10 dkg orzechów włoskich
20 dkg cukru do piany z jaj

POLEWA :
½ kostki margaryny
1 szklanka cukru(20dkg)
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
PLEŚŃ:
6 białek ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać szklankę cukru.

WYKONANIE CIASTA: z mąki, cukru waniliowego, margaryny, żółtek
i proszku wyrobić ciasto, podzielić na trzy kule. Do jednej dać 2 łyżki kakao, dać wszystkie na noc do lodówki lub na 2 godziny do zamrażalnika. Utrzeć ciasto na grubej tarce na blachę jasne, później ciemne, a na to dać ubitą pianę z 6 jak i szklanki cukru. Na pianę wysypać pokrojone orzechy,
a na nie zetrzeć ostatnią jasną kulę ciasta. Piec około 40-50min.
Składniki polewy zagotować na wolnym ogniu tak około 5 min., polać gorącą polewę na gorące ciasto. Ja jeszcze dodaje 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej do białek wtedy pleśń się lepiej trzyma.

SMACZNEGO!!!

dodane na fotoforum:

cudolik2

cudolik2 2009-10-02

Może prześlesz mi tak z połowę tego ciasta?
Pozdrawiam cieplutko;)))

gooja

gooja 2009-10-02

Ja poproszę choć kawałeczek na spróbowanie....;-)bo wygląda cudownie...

ada40

ada40 2009-10-02

Pozdrawiam milego slonecznego weekendu zycze.

connie

connie 2009-10-02

rewelacyjna galeria
pozdrawiam:)

abc75

abc75 2009-10-02

a mogę prosić o przepis??? ;)

krupcia5

krupcia5 2009-10-02

witaj...same pyszności w Twojej galerii...dobrze,że nie przepadam za słodkościami,bo zanudzałabym Cię przepisami...dobrej nocy...

trisana

trisana 2009-10-02

Dobrej nocy życzę i wspaniałego weekendu :)

lunio

lunio 2009-10-04

bosko wygląda...szkoda,ze nie ma przepisu.
A może jak ślicznie poproszę to otrzymam....)

lunio

lunio 2009-10-05

DZIĘKUJĘ!
Pozdrawiam i podziwiam....)

ewapu28

ewapu28 2009-10-06

Wyglada przepysznie!!!pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >